Afl. 9: Het bos in

Negende aflevering van ecoloog en filmer Ruben Smit in een 12-delige cyclus over de Oostvaardersplassen, een natuurgebied tussen Lelystad en Almere.

Vanaf begin januari worden de bossen in het noorden en zuiden van de Oostvaardersplassen afgesloten voor het publiek. Waarom is dat en wat doen de edelherten daar precies? Ruben volgt de herten het bos in!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

14 reacties op Afl. 9: Het bos in

 1. Wederom weer een prachtige korte film, Ruben!
  Ik heb weer genoten van je creatie en informatie over de Oostvaardersplassen. Het wordt denk tijd dat ik zelf eens een bezoekje daar ga brengen.
  Geef je dit jaar weer een fotografieworkshop op je site kan ik namelijk nog geen datums vinden?? Vorig jaar heb ik, samen met mijn vrouw, genoten van je Sfeerfotografieworkshop in september. En ben je al begonnen met je bioscoopfilm??

  Tot ziens.
  groeten, Jeffry van Berkum

 2. Leuke aflevering! Ben benieuwd naar je bewerkingsprogramma:) Welke gebruik je Ruben?

 3. ruben zegt:

  Hi Albert, ik gebruik Final Cut pro op de Mac!

  groet, ruben

 4. Dick vd Brink zegt:

  In de aflevering van de vlier hou je nog een grote slag om de arm dat er een nieuwe struweellaag zou kunnen onstaan aan het eind van de winter op de stukken waar landriet groeit in het voorjaar.
  In deze aflevering zeg je dat er volop te vreten is in het Kotterbos ??? en dat wanneer er een boom omvalt dat dat goed is voor de bosdynamiek en er nieuwe jonge bomen voor in de plaats komen.
  Sorry maar die slag om de arm was er niet voor niets.
  Het Kotterbos of willekeurig andere stukken in de Oostvaardersplassen zullen nooit verjongen met nieuw bos of struweel onder de gigantische begrazingsdruk. Edelherten zijn geintroduceert in de Oostvaardersplassen om het struweel op te vreten en het gebied open te maken. Hierin zijn ze uitstekend geslaagd. Verjonging van houtige gewassen zal dus echt niet van de grond komen, het krijgt er gewoon de kans niet voor.
  En wat betreft volop te vreten in het Kotterbos, alle bomen zijn bij de eerste openstelling van het Kotterbos voor de edelherten al een keer geschild dus dat gaat niet nog een keer. Als er volop te vreten zou zijn, zou een paar jaar geleden het Kotterbos niet vol hebben gelegen met kadavers van dode herten.
  Ik vind dat die 5 minuten die je hebt om informatie te verstrekken over het gebied iov SBB ook moet kloppen en het niet mooier moet maken als dat het in werkelijkheid is.

 5. ruben zegt:

  Hai Dick;

  Moet je toch eens goed gaan kijken in het Oostvaardersbos (..), het bos bevindt zich nu in een hele jonge (staken-)fase maar er zijn aanwijzingen dat er wel degelijk verjonging zal optreden. Metname in de aanwezige struwelen aan de randen (langs Jan vd Boschpad) maar ook in gaten van omgevalen bomen heb ik al verjonging waargenomen van o.a. es, zoete kers en zomereik. Het schillen van bomen is een herhaalbaar fenomeen omdat de bomen zich wapenen tegen de vraat door Callus-vorming. ieder jaar opniew is er dus weer te eten!

  Het sterven van de dieren kan in sommige jaren (15-30%) meer zijn door de strengheid en het verloop van de winter, echter een voedselbron raakt hierdoor niet uitgeput, in tegendeel, intensieve vraat aan houtigen heeft soms juist tot gevolg dat de beschikbaarheid van voedsel door het uitspruiten en vertakken van jonge bomen in de jaren daarna wordt vergroot!

  Groet, Ruben Smit

  • Dick vd Brink zegt:

   Bedankt voor je reactie Ruben,

   ik zou willen dat je gelijk kreeg, dat het lelijke, netjes in rijen aangeplante Kotterbos zich omvormd naar een natuurlijker bos middels verjonging. Dat er elders in de OVP ook weer nieuw struweel ontstaat. De potentie is inderdaad echt wel aanwezig met die vruchtbare grond. De dynamiek is er ook zeker maar ik blijf van menig dat het door de te hoge begrazingsdruk nooit echt van de grond KAN komen.
   We verschillen van inzicht en deze korte berichtjes zullen daar niets aan veranderen, daar leent het zich nu eenmaal niet voor.

   Groetjes Dick

   • R. van Bergen zegt:

    Tja Dick

    Dan toch een vraag aan jou.

    Hoe verhoudt zich jouw redenering tot de bebossing van de Veluwe?
    Waarbij opgemerkt dat het daar onvruchtbare zandgrond betreft.

    Ik denk uit jouw redenering te kunnen opmaken dat een bos bij aanwezigheid van grote grazers, nooit in stand kan blijven en uiteindelijk alles in gras of heide vlakte zal veranderen.

    Ben benieuwd.

    Roelf

 6. corné zegt:

  Ruben

  (klaag mode aan)
  Zou je als je blieft een andere melodie willen gaan uitzoeken.? Deze irriteert!

  (complimenten mode aan)

  Mooie filmpjes Ruben dank daarvoor.
  En wat zal er gaan veranderen in de Oostvaarders plassen door het project Marken wadden?

  Corné
  Vlissingen

 7. Dick vd Brink zegt:

  Dag Roelf,
  op de Veluwe wordt beheer toegepast in de vorm van jacht waardoor er niet te veel dieren per hectare leven. Dit beheer is helaas noodzakelijk, let wel ik ben zelf geen jager maar zie wel het nut er van in.
  Het Kroondomein heeft de laatste jaren de wildstand drastisch omlaag gebracht om natuurlijke bosverjonging (nieuwe mannier van bosbouw) een kans te geven. Resultaten zijn hiervan goed zichtbaar terwijl als je er moeite voor doet ook het wild te zien krijgt.
  De huidige populatie edelherten, paarden en runderen en wat er al niet ingezet wordt als maaiers op de Veluwe zorgt er niet voor dat de Veluwe veranderd in een grasvlakte of heideveld daar zijn simpelweg de aantallen in verhouding tot de oppervlakte niet groot genoeg voor. Sterker nog er zijn ontzettend veel vrijwilligers elk jaar bezig om jonge opslag van heideterreinen te verwijderen omdat anders de heide verdwijnt.
  Nogmaals Roelf, natuurlijke bosverjonging krijgt geen noemenswaardige kans van slagen met te veel dieren op een kleine oppervlakte.

  • R. van Bergen zegt:

   Tja van den Brink, ik twijfel toch ernstig aan je redenering dat door jacht op de Veluwe minder grote grazers zouden zijn. Ten eerst wordt er op een deel van grazers in het geheel niet gejaagd, Schotse hooglanders etc. hoewel de natuur organisaties daar wel een vorm van beheer op los laten en ten tweede wordt de populatie van het grofwild, Edelherten, volgens mijn informatie kunstmatig door jacht door afschot van duizenden dieren op een niveau gebracht dat men zogenaamd verantwoord vindt, een niveau dat binnen een jaar door de voortplanting te niet wordt gedaan. In de OVP gebeurt er volgens mijn informatie precies het zelfde maar nu door uitdunnen van het bestand op een “natuurlijke” wijze, waarbij de taak van de ontbrekende grote predatoren zo goed als, voor een als predator ondeskundig mens, mogelijk wordt gezorgd dat stervende dieren niet onnodig zwaar hoeven te kreperen. In beide gevallen gaat het om soms duizenden dieren. Op de Veluwe gaat het naar mijn informatie “elk” jaar om duizenden dieren in de OVP fluctueert dat nadrukkelijk naar gelang de seizoenen voedsel hebben opgeleverd en eventueel in vet opgeslagen voedsel weer wordt opgesoupeerd in de periode dat er geen tot zeer weinig voedsel voor handen is.
   Ik voorzie dus geen essentieel verschil in druk op de bebossing door het beheer op de Veluwe en het beheer in de OVP. Er zou een verschil kunnen zijn in de aard van de bebossing, ik veronderstel, weet dat niet zeker, dat naaldhout bast en cambium wellicht niet erg aantrekkelijk is voor de grote grazers en dat dus het bos minder te lijden zou kunnen hebben door deze onaantrekkelijkheid. In de OVP is voor zover ik weet geen grote hoeveelheid naaldhout te vinden en daar zou dus wellicht iets van jouw verwachting door bewaarheid kunnen worden. Samenvattend, je dichtheden van individuen verhaal heeft me niet overtuigd. Op de Veluwe vindt er per saldo evenveel sterfte plaats dan in de OVP zeggen de cijfers mij. Alleen is het verschil dat op de Veluwe mensen hand en daarmee een kwalitatief slechte keuze , in ecologisch opzicht, bepaald wie er zal sterven en in de OVP de natuur zelf bepaald wie te zwak is om te overleven. Maar in beide gevallen zie ik dan geen relatie tot het wel dan wel niet verjongen van het bos in relatie tot de populatie dichtheid. Wellicht dus wel door de aard van de aanwezige bebossing, maar dan hebben we het bij, als productie bos aangeplant, naaldhout toch niet over verjonging lijkt me.

 8. heel mooi filpje ruben

Reacties zijn gesloten.